RaziskavaLeta 2005 je Aleksandra Čeferin, predsednica Viktorijskega inštituta za slovenistiko (ISSV), Daši Koprivec, muzejski svetovalki v kustodiatu za zamejce, izseljence in druge etnije v Sloveniji v Sloven-skem etnografskem muzeju, poslala uradno pisno vabilo, da obišče Viktorijo za izvedbo raziskave kulture ročnih del med slovenskimi priseljenci v Avstraliji.

Razstava ročnih del slovenskih izseljencev se je pojavila kot možna tema skupnega interesa SEMa in ISSVa in tudi osebnega interesa Daše Koprivca in Aleksandre Čeferina.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je ugodil prošnji SEM za financiranje obiska in obisk je bil načrtovan za maj 2006.

V sodelovanju z drugimi slovenskimi izseljenskimi organizacijami je Viktorijski inštitut za slovenistiko organiziral prvo srečanje z izdelovalci ročnih del. Pobuda je bila predstavljena v Baragovi hiši v Melbournu na začetku maja 2006 in je bila sprejeta z navdušenjem in podporo. V naslednjih tednih sta Daša Koprivec in Aleksandra Čeferin obiskali domove Slovencev na območju Melbourna in Geelonga, kjer sta si ogledali primerke ročnih del in jih fotografirali.

V naslednjih treh tednih sta opravili več tisoč kilometrov terenskih raziskovalnih potovanj v Mel-bournu in Geelongu, na katerih je nastala dokumentacija z več kot 400 fotografij. Aleksandra Čeferin je pozneje zbirala vzorčne primerke za načrtovano fizično razstavo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Hkrati se je v razgovorih med ISSV in SEM rodila zamisel o spletni razstavi. Šlo je razstavo, ki bi presegala lokalno naravo fizične razstave in jo ponesla med Slovence po svetu.

Razgovori so se nadaljevali na sestankih SEMa in ISSVa v Ljubljani in iz njih se je izoblikovalo sodelovanje med ustanovama. Predvidevalo se je, da bi zamisel o razstavi razširili v stalni arhiv ročnih del slovenskih izseljencev, ker bi SEM tako uresničeval del svojega poslanstva v smislu kolektivnega spomina slovenske dediščine za slovenske izseljenske skupnosti po svetu.