O projektu

Ideja o spletnem arhivu ročnih del slovenskih izseljencev se je pojavila kot rezultat raziskave in skupnega interesa SEMa in ISSVa in tudi osebnega interesa Daše Koprivca in Aleksandre Ceferina.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je ugodil SEMovi prošnji za financiranje obiska in obisk je bil načrtovan za maj 2006.

V sodelovanju z drugimi slovenskimi izseljenskimi organizacijami je Viktorijski inštitut za sloveni-stiko organiziral prvo srečanje z izdelovalci ročnih del. Pobuda je bila predstavljena v Baragovi hiši v Melbournu na začetku maja 2006 in je bila sprejeta z navdušenjem in podporo. V naslednjih tednih sta Daša Koprivec in Aleksandra Ceferin obiskali domove Slovencev na območju Melbourna in Geelonga, kjer sta si ogledali primerke ročnih del in jih fotografirali.

V naslednjih treh tednih sta opravili več tisoč kilometrov terenskih raziskovalnih potovanj v Mel-bournu in Geelongu, na katerih je nastala dokumentacija z več kot 400 fotografij. Aleksandra Čeferin je pozneje zbirala vzorčne primerke za načrtovano fizično razstavo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Hkrati se je v razgovorih med ISSV in SEM rodila zamisel o spletni razstavi. Šlo je razstavo, ki bi presegala lokalno naravo fizične razstave in jo ponesla med Slovence po svetu.

Razgovori so se nadaljevali na sestankih SEMa in ISSVa v Ljubljani in iz njih se je izoblikovalo sodelovanje med ustanovama. Predvidevalo se je, da bi zamisel o razstavi razširili v stalni arhiv ročnih del slovenskih izseljencev, ker bi SEM tako uresničeval del svojega poslanstva v smislu kolektivnega spomina slovenske dediščine za slovenske izseljenske skupnosti po svetu.

Po nadaljnjih razgovorih med ISSVom, SEMom in Bojanom Morfejem Ažmanom, spletnim razvijalcem ISSVa, v Ljubljani, smo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije zaprosili za sredstva za spletno razstavo in prošnja je bila ugodena.

Do jeseni 2006 je Aleksandra Ceferin zbrala vse predmete za razstavo. Nekaj so jih lastniki podarili SEMu, druge bo treba vrniti. Večina predmetov je bila poslana muzeju preko slovenske ambasade v Avstraliji, precej jih osebno prinesla ga. Ceferin, ko je septembra obiskala Ljubljano.

Razstava ročnih del iz Viktorije je zamišljena kot začetna faza stalnega arhivskega zbiranja in predstavljanja kontinuirane tradicije slovenskih ročnih del med slovenskimi izseljenskimi skupnostmi po svetu.